Skip to content
Címlap Tudnivaló a játékokról

Jó, ha tudjuk a hintákról és hasonló játékokról

A függesztett hinták, trapézok, létrák, kötelek és gyûrûk kiváló térérzék és egyensúlyfejlesztõ játékok, amelyek segítik a nagymozgások kialakítását, a térirányok megtapasztalását. A gyermekek mozgásigénye levezetésének nagyszerû eszközei. A természetben, a szabad levegõn végzett játék növeli a gyerekek ellenálló képességét a betegségekkel szemben, nõ szervezetük teherbíró képessége, edzettsége.
Tájékoztatónkban a játékhinták és hasonló játékok szerepelnek, amelyeket otthon a lakásban vagy a családi ház kertjében lehet használni, de nem alkalmasak bölcsõdei, óvodai és játszótéri célra. A játszótéri eszközök nem tartoznak a játék kategóriába.

A játékboltokban többféle hintatípus közül válogathatunk, míg a többi függesztett játékból jóval kisebb a választék és ez utóbbiakat sport boltokban is megtaláljuk. Mûanyagból, natúr vagy festett fából készülnek, a függesztés általában sodrott szintetikus vagy kender kötél. Hintába már a felülni tudó csecsemõ is beültethetõ, míg a többi függesztett játék használatát óvodás kortól ajánlják a gyártók. Más hinta való a kicsiknek és más a nagyoknak. 3 év alatti gyermeket csak olyan hintába ültessünk, amelynek háttámlája és biztonsági berendezése van - például a lábak között átvezetett hevederes védõrúd -, hogy kicsi ne essen belõle. Beltérre a legszokásosabbat ajánlják, amelyet az ajtónyílásban lehet elhelyezni.
A nagyobbak számára különféle hintatípusok vannak forgalomban. A hintákhoz a függesztõ horgot külön kell megvenni. Csak olyan horog használható e célra, amely 540° -ban behajlított a véletlenszerû kiakadás elkerülése céljából. Hintahorogként árusítják, vas-mûszaki szakboltokban is kapható. A beltéri és kültéri hinták többsége magyar gyártású. A kültérre szánt játékoknak az idõjárás káros hatásaival, esõvízzel, ultraibolya sugárzással szemben ellenállónak kell lenniük.

A nagy áruházláncok szinte mindegyike kínál kerti, állványos, külföldi gyártású hintákat, amelyek több állásúak és több funkciósak. Az egykaros mérleghinta kialakítású kétüléses hinták, lap- és egyéb hinták létrával vagy gyûrûvel vagy mászókával vagy éppen csúszdával vannak kombinálva. A hinták veszélyes játékok, amelyek rendeltetésszerû használata nem jelenthet balesetveszélyt a gyerekek számára. E játékok biztonságosságát a megfelelõségi jel feltüntetésével a gyártónak, illetve az importõrnek igazolnia kell. A használat során fellépõ kockázatokról, azok elkerülésérõl illetve minimálisra való csökkentésének módjáról tájékoztatni kell a vásárlókat. A hintakarikák, kötelek a használat során kopnak, vékonyodnak, szilárdságuk csökkenhet. Az ülõke alján a kötélcsomó lazulhat, kioldódhat, a kötél kicsúszhat a hintából, amely a hinta felbillenéséhez vezethet. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogyha a szülõ elmulasztja a felfüggesztések, rögzítések rendszeres vizsgálatát, karbantartását, az balesethez vezethet. Fontos az ajánlott korosztály megnevezése, valamint a megfelelõ magyar nyelvû használati-kezelési útmutató megadása, amelyben részletesen leírják a felszerelés és biztonságos használat módját, a karbantartásra vonatkozó utasításokat. A kerti állványos hintákat otthon kell összeszerelni, felállítani. Meg kell adni a megfelelõ felállítási helyet, a telepítés módját a hintaállvány stabilitásának biztosítása érdekében.

A jogszabály általánosan, az MSZ EN 71-es szabványok részletesen megfogalmazott elõírásokat határoznak meg a biztonságosságot érintõ jellemzõk vonatkozásában. Ilyen, a függesztett játékokkal szemben támasztott fontosabb biztonságossági követelmények:

 • megfelelõ stabilitás,
 • megfelelõ szilárdság,
 • szálkamentes fa játék részek,
 • sorjamentes mûanyag játék részek,
 • megfelelõ felfüggesztés / min. 10 mm átmérõjû függesztõ elemek. /

Az FVF tanácsai:

 • 3 év alatti gyermeket sose hagyjon felügyelet nélkül a hintában!
 • Rendszeresen ellenõrizze a hintaállvány, a felfüggesztések - különös tekintettel a kültéri hinták szintetikus kötelei - és a rögzítések állapotát!
 • Az elkopott, balesetveszélyes alkatrészeket, kötelet azonnal cserélje!
 • A használati utasítás által megadott helyen és módon szerelje össze és telepítse a kerti hintát!
 • A megadott terhelésnél nagyobb tömeggel ne terheljék a játékot!
 • A szobai használatra ajánlott hintát kültérben ne használják!

forrás: Fogyasztóvédelmi Fõfelügyelõség   http://www.fvf.hu